Als je gevoel (nog) geen naam heeft

29-01-2015

 Als je gevoel nog geen naam heeft

Er zijn gevoelens die we allemaal kennen maar die we met moeite onder woorden kunnen brengen. Ze verbazen ons. Ze maken ons aan het lachen. Ze doen ons koken. Ze brengen ons op de vraag of het wel snappen. Waaraan we het te danken hebben. Hoe we de ander kunnen overtuigen. Enzovoorts.

Feelings with no namesOngeveer één op de tien Nederlanders heeft in meerdere of mindere mate kenmerken van alexithymie.
Dat blijkt uit het promotieonderzoek ‘Feelings with no name: In search of a neural basis for alexithymia’ van Katharina Goerlich.Heb jij dat ook

Mogelijk vind je – met een knipoog – herkenning bij Mario Giordano in zijn boek ‘Heb jij dat ook?!’.

Geworstel met taal

Als jurist in de financiële sector heb ik volop geworstel en opkomende conflicten waargenomen. Vaak speelde taal een belangrijke rol. Dagelijkse spreektaal. Businessplannen, aanvragen, revisies, overeenkomsten en akten, juridische taal, financiële taal.

Dat ik persoonlijk aan den lijve ondervond hoe complex het kan zijn is alweer jaren geleden, maar staat me nog bij als de dag van gisteren.

Samen met mijn Lief zat ik aan de koffie bij de notaris. Niet één uit de Gouden Gids. Nee, onze keuze viel op déze notaris.

Tijdens het gesprek merkte ik dat ik begon af te haken. Het was alsof ik in een vaktechnisch overleg zat. Ik vroeg om een time-out. Vervolgens ik hoorde zeggen: ‘Ja maar, jij bent toch jurist?’ Dat beaamde ik, al waren andere rechtsgebieden voor mij vertrouwder dan het rechtsgebied waarover we het hadden.

Lag het aan de notaris?

Nee hoor.

Twijfelde ik over de stap die ik zette?

Nee hoor.

Ik wist dat wat ik hoorde belangrijk was. Maar ondanks dat had ik moeite om de aansluiting te kunnen maken tussen mijn leefsituatie en dat wat de notaris mij probeerde duidelijk te maken in het adviesgesprek.

Ik had nog geen naam voor wat ik voelde.

En ineens was er een nieuw besef.

We hebben niet altijd meer informatie nodig. Of beter gezegd: die informatie op dat moment.

Wat we nodig hebben is dat we naar boven halen wat er speelt. Of er een gevoel opkomt waarvan we ons bewust zijn, of (nog) niet.

Als je iets wilt dat het verschil gaat maken in een situatie waarin voor JOU gevoel, taal en cijfers samenkomen dan is het nodig dat je eerst opmerkt wat je lijf je te vertellen heeft.

Denk eens aan je leefsituatie, de mensen met wie je leeft en/of werkt.
Samen werken, samen leven, een nieuwe fase, een verandering.

Ben je van plan bent dat avontuur aan te gaan?
Is het avontuur juist ten einde?
Ga je onbekendheid tegemoet?

Begin dan met jezelf te vragen:

Voel ik iets? Wat voel ik? Wat is mijn stressfactor? Wat is mijn vraag eigenlijk?

Dan kun je verder. Bijvoorbeeld met ‘Wat zal er veranderd zijn als je vraagstuk is opgelost‘.

 

Foto vrouw door Pathdoc © met dank aan Fotolia