Boardroom en bedrijfsfinanciering. Als piekeren je teveel kost.

23-06-2015

Anke Kootstra |Boardroom en bedrijfsfinanciering  Financieren in BALANS | My Trusted Advisor |

Boardroom en bedrijfsfinanciering.

Wordt het gepieker je teveel omdat je voelt aankomen dat het vastloopt en je straks moet gaan uitleggen dat het is vastgelopen? Je bent niet de enige.

Bij de één in zijn of haar relatie met een zakenpartner. Bij een ander met een financier, crowdfundingpartner, investeerder, subsidieverstrekker, leverancier of klant.

Inderdaad: in mijn visie is bedrijfsfinanciering niet beperkt tot een lening of een krediet, en – maar daarover gaat het hier niet – het stapelen van financiering minder nieuw dan het lijkt.

Dit artikel is erop gericht om je eigen oplossing te helpen vinden

Dit artikel is erop gericht je te helpen om je eigen oplossing te gaan vinden zodra het voor jou tijd is om een andere manier te vinden om gepieker succesvol achter je te laten.

We gaan hierin (dus) niet in op juridische actualiteiten en, beste lezer, dat is niet een kwestie van luiheid of gemakzucht. 

Dit artikel heeft een ander doel, namelijk dat je zo efficiënt mogelijk een haalbaar doel stelt en behaalt. Ook als je nu of later een advocaat of notaris nodig hebt. En wie juridische hulp nodig heeft wil graag goed gehoord zijn in zijn of haar probleem.

Hoe beter jij in contact bent met je verlangen, des te beter verstevig je de basis om – zonodig onder deskundige (juridische) begeleiding – jouw unieke route te volgen om het piekeren succesvol te lijf te gaan.

Pijnlijke stiltes wil je vermijden. Als er woorden uit je mond, pen of mail komen dan wil je graag dat die tot uitdrukking brengen wat je bedoelt.

Over naar de tips.

1. Neem een time-out.

Zoek een plek op die rustig is voor jou.

Krijg je vragen hierover en weet je niet wat voor antwoord je hierop zult geven, klap je dicht of schiet je uit je slof?

Misschien is het een goed idee om duidelijk(er) uit te spreken dat je een moment voor jezelf neemt.

2. Spreek jezelf toe.

Okée. Je bent daar waar het rustig is voor je. Dat hoeft niet op kantoor. Ga gerust naar buiten, in de koele schaduw van een bos, in de avondzon met je blote voeten aan het strand, achter een schuimige cappuccino op je lievelingsterras, tijdens een ommetje met de hond, het maakt niet uit.

Ga nu bij je zelf na of het klopt wanneer je in jezelf of hardop tegen jezelf zegt:

‘Het is genoeg. Het is tijd om wat (anders) te gaan doen’.

Zodra je lichamelijk waarneemt dat het genoeg is en dit in jezelf of hardop uitspreekt, zou dat hèt moment voor verandering kunnen inluiden.

3. Vind de juiste woorden die uitdrukken wat er voor jou veranderd zal zijn.

Verzamel alle aandacht die je in je hebt. Gebruik die aandacht om te ontdekken welke woorden er passen om uit te drukken wat er voor jou veranderd zal zijn als je vraagstuk is opgelost: het piekeren voorbij.

Laat je computer uit.

Als het vinden van passende woorden niet gemakkelijk is, geen nood. Gebruik je persoonlijke inspiratiebronnen die je helpen passende woorden naar de oppervlakte te brengen.

Pak een vel papier, teken, schrijf, mindmap er op los. Maak foto’s met je smartphone, gebruik beelden, songs, of dat wat jou inspireert.

Kom letterlijk in beweging.

Misschien werkt het voor jou om hulp te vragen van iemand in je omgeving die in staat is om goed naar je te luisteren: dat kan helpen om de woorden te vinden die passen bij jouw verlangen.

4. Maak eerst je huiswerk af voordat je (verder) gaat praten, schrijven, mailen etc.

Stap om de valkuil heen dat je (volgende) gesprek of correspondentie onverwacht juridische effecten blijkt te hebben met emotionele en/of financiële gevolgen die je teveel kosten.

Mogelijk brengt je situatie éérder, méér of ándere juridische aspecten mee dan je denkt. 

Bijvoorbeeld door kleine lettertjes in een (achtergestelde) lening, krediet, aandeelhoudersovereenkomst, statuten, huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden, een samenlevingscontract of een testament. En of dat nog niet genoeg is, de kleine letters uit de ene akte grijpen soms in op de andere. 

Of de wet is veranderd. Of de rechter heeft uitspraak gedaan in een kwestie die doorwerkt in jouw situatie.

Wat je wilt is afscheid nemen van gepieker. Wat je niet wilt is een nieuwe bron van zorg aanboren.

Daarom is het verstandig om op tijd goed geïmformeerd te zijn.

Het vinden van een adviseur met de juiste expertise en ervaring is een kunst. Niet om de zaak op de spits te drijven, wel om creatief oplossingsrichtingen te vinden die aansluiten bij jouw behoeften.

5. Weg met ruis uit jullie communicatie: Verbeter je wereld, begin bij jezelf.

Ruis in onderlinge communicatie is een belangrijke spelbreker in een zakelijke of persoonlijke relatie. Niets nieuws onder de zon.

Hoe zou het zijn wanneer het in een (volgend) gesprek tussen jullie zou lukken om feiten en oordelen beter uit elkaar te houden?
Neem je gevoel als feit. En neem je gevoel als uitnodiging om de betekenis ervan in jouw situatie te onderzoeken voor en tijdens een juridische procedure of mediation.

Het is nooit te laat om het verschil tussen een feit en een oordeel te onderzoeken. Bij jezelf en bij de ander. Het zou de eerste keer niet zijn dat het resultaat hiervan een oplossing dichterbij brengt, al dan niet uit onverwachte hoek.

Is het tijd voor een ander gesprek met jou zelf of met één of meer anderen en wil je hulp daarbij? 

Denk dan eens aan juridische coaching.

Heb je nog andere tips om piekeren succesvol achter je te laten?

Je reactie is bijzonder welkom in het reactieveld hieronder of op Facebook. Of Linked In of Twitter.

Spreekt dit artikel je aan? Vind en volg Financieren in BALANS dan met een like op Facebook.