Nederlands Corporate Mediation Congres

25-05-2016

Deze week mocht ik deelnemen aan het Nederlands Corporate Mediation Congres.
En ik genoot. Want ik merk dat corporate legal establishment zich meer en meer ervoor openstelt dat wat tegelijkertijd onzichtbaar én wezenlijk is, bespreekbaar wordt.

Het thema was: de cognitieve en emotionele organisatie (innovatief risk management en compliance).

Het publiek kreeg de kans kennis te nemen van jarenlange ervaring die de keynotesprekers hadden opgedaan met mediationvaardigheden. De keynote sprekers waren onder meer:

Anna Walsh Doyle, Agency Mediator en Agency Ethics Officer bij EUROCONTROL, the European Organisation for the Safety of Air Navigation.

Anna Boyle Eurocontrol - Corporate Mediation Congres - www.financiereninbalans.nl

Anna Walsh Doyle (foto geplaatst met toestemming)

De spreekster nam het publiek mee in de route van een mediationtraject. Ze leidde het publiek langs het model van Michael D. Lang en Alison Taylor, de auteurs van The Making of a Mediator: Developing Artistry in Practice.
Verder kreeg het publiek inzicht in uiteenlopende ‘lessons learned’. Teveel om hier op te noemen.

‘What are the things under the radar? What are the issues that people not speak about?’
A resounding ‘YES!’ is neither ‘Kind of…’ nor ‘It depends…’
‘Mediation is in essential ‘Empowering’, sprak Anna Doyle.

Een andere keynote spreker was Rob Huijten, Head of Law, Patents & Compliance bij Bayer Crop Science Vegetable Seeds, die het publiek meenam in een real life case.

Rob Huijten - Bayer Corp Science - Corporate Mediation Congres www.financiereninbalans.nl

Rob Huijten (foto geplaatst met toestemming)

Deze spreken verwees onder andere naar onderzoek van Prof. Guiseppe De Palo e.a.
De Palo deed onderzoek naar een vergelijking tussen traditionele geschillenbeslechting (‘litigation’) en andere vormen van conflicthantering zoals arbitrage en mediation.

Vervolgens deelde de spreker ruimhartig informatie over de gevolgde strategie in een kwestie waar corporate mediation had geholpen om een serieus probleem in de levering aan klanten op te lossen.
Eén van de uitdagingen hierbij was, kort samengevat, om de regie te houden over de eventuele assistentie vanuit advocaten. Het beheersen van mediationvaardigheden is hierbij wezenlijk, aldus Huijten.

‘The solution is within you’, ademde het verhaal van Rob Huijten.

Zelf regie houden.

Wanneer houd je de regie?
Wanneer je met zelfvertrouwen en met begrip voor belangen en verschillen in staat bent om een strategie te maken voor een oplossingsrichting terwijl je weet wanneer en hoe je effectief (juridische) kennis van derden inzet.
Precies wanneer en hoe het nodig is.
Niet meer en niet minder.

De bevindingen die de keynotesprekers deelden kan ik van harte onderschrijven.

Initiatieven die het bespreekbaar maken van het wezenlijke bevorderen, zoals in dit congres, juich ik toe.

Het bespreekbaar maken van het onzichtbare is niet een teken van zwakte. Het geeft kracht om aan onrust voorbij te groeien. En dat is waar Financieren in BALANS in beeld komt. En daartoe ga ik buiten de gebaande paden

Het is nooit te laat om de kracht van het BALANS Management Canvas © te ontdekken

Zónder dat, lang vóórdat het woord mediation een stem krijgt. En ja, ook nádat het woord mediation al lang geleden hardop is uitgesproken.

Organisaties en ondernemers maken iedere dag uiteenlopende situaties mee waarin een verlangen, idee, zorg en angst om een antwoord vraagt.
Het BALANS Management Canvas © is speciaal ontworpen om met een unieke strategie een duurzame oplossing te helpen vinden. Ook waar een antwoord op juridische aspecten en/of het bespreekbaar houden van emoties (te) complex is.
Het is een krachtig instrument voor ondernemers en organisaties die de best haalbare resultaten willen bereiken én voor adviseurs die voor hun cliënten die resultaten wensen.

Bereiken wat je werkelijk wilt

Als we samenwerken dan bestaat de mogelijkheid om te leren hoe de inzet van het BALANS Management Canvas © ertoe kan bijdragen om aan onrust voorbij te groeien en duurzame antwoorden te vinden. 

Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen | www.financiereninbalans.nl