Kun jij een BALANS Management strategie gebruiken als het zwaar voelt?
23-11-2014Daar sta ik dan, met een doos in mijn handen…
De begeleider in de oefening stapelt de doos verder vol. Net zo lang tot ik aangeef dat het gewicht overeenkomt met wat ik gevoelsmatig met me mee draag. Ik kan de doos nauwelijks nog tillen.
Het dragen van een last, het vervullen van een opgave, komt als thema aan bod in de opleiding Systemisch werken en Familieopstellingen die ik bij Bibi Schreuder en Jan Jacob Stam volg. Mijn mede-cursisten en ik zijn ook elkaars proefkonijn in het leerproces.
De oefening waarover je hier leest illustreert een voorbeeld van een gevoel dat misschien ook jou wel bekend voorkomt.
Als ik mijn eigen opgave vervul, weet ik wanneer het klaar is.
Als ik de opgave van een ander probeer te vervullen, zonder het bewust te weten of te willen, weet ik nooit wanneer ik klaar ben.
Aarzelend beantwoord ik de vraag hoeveel representanten we minimaal nodig hebben om te symboliseren voor hoeveel personen ik gedragen heb.
Het uitspreken dat deze last op de een of andere manier bij mij terecht is gekomen kost me kruim. Wanneer ik eraan toevoeg dat het me werkelijk veel heeft gekost raakt het me nog meer.
Is mijn verantwoordelijkheidsgevoel daarom zo groot?
En wat heeft ‘dragen’ eigenlijk betekend voor mijn eigen rol, voor mijn partner en voor mijn stiefkinderen in ons samengesteld gezin?
Heb ik daarom zo vaak gehoord dat je ‘op mij kunt bouwen’?
Heb ik daarom zo vaak gezegd: ‘Ik doe het wel’?
Voelt pauze nemen of vrij nemen daarom als spijbelen?
Flarden van gesprekken met cliënten komen voorbij. Hoe het voelt om bedrijfsfinanciering goed te managen. Hoe bedrijfsopvolging en ‘kunnen loslaten’ uiteen kunnen lopen. Over het verantwoordelijkheidsgevoel naar hun gezin.
Dan is het moment daar om de doos uit te pakken. Een groot deel van de inhoud leg ik aan de voeten van de representanten.
Opluchting vermengt zich met een moment van eenzaamheid.
Durf ik het wel los te laten zonder dat ik zeker weet dat de ander het zal aannemen?
Het dragen van het eigene sterkt. Stoppen met dragen van wat niet van mezelf is, geeft ruimte.
Om te leven. Om te ondernemen. Om te genieten.
Is je wel eens opgevallen dat je dezelfde soort situaties vaker meemaakt?
Eerst denk je dat het je gewoon overkomt. Maar als het vaker gebeurt op je werk en in je leven, in je relaties, dan vraag je je misschien af of er wat anders aan de hand is.
Onbewust en zonder het te willen.
Met systemisch werken kun je patronen onderzoeken, een gedragsalternatief ontwikkelen en een betere versie van jezelf zijn.
En op mijn eigen pad ben ik van alles tegengekomen waarin ik de waarde van systemisch werken heb ondervonden.
Veel ondernemers en velen van hun adviseurs hebben mij tijdens begeleiding van groei- en financieringsvraagstukken hun verhaal of vraag achter hun vraagstuk toevertrouwd.
Deze combinatie bracht me op het idee om juridische advisering in de financiële sector te verrijken met systemisch werken en familieopstellingen.
Door Eugenie Mion-van Gerwen, vriendin en collega ondernemer, maakte ik kennis met systemisch werken en familieopstellingen. Ook sparren met bevriende collega-ondernemers, zoals Heleen Elfrink, levert boeiende raakvlakken op in het onderzoeken wat ondernemers kan helpen om hun kracht vol te benutten.
Kun jij een BALANS Management strategie gebruiken om vooruit te komen als het zwaar voelt?
Krijg je er al een gevoel bij?
En is je belangstelling gewekt?
Meld je aan voor een workshop Starten met Balansmanagement, dan ontdek je er meer over.