Zit er iets in de weg om je groei- en/of financieringsvraagstuk aan te pakken?

24-11-2014

Judith bij de benzinepomp – oktober 2014

Het kan gebeuren dat het vastloopt in een (aandeelhouders-, maatschaps- of andere) vergadering. Of in gesprek met je financier of investeerder of met iemand anders.  Je hebt al zóóóveel geprobeerd.

Dat is waaraan ik moest denken toen ik Judith (zie foto) tegenkwam.

Het kan gebeuren dat we ernaar snakken om af te komen van het gevoel dat het niet anders kan. Dat er geen oplossing is. Dat er iets in de weg zit om je groei- en/of financieringsvraagstuk aan te pakken. Een paar voorbeelden:

Om iets anders te doen dan ja en amen zeggen.
Om onzekerheid of onrust te bezweren.
Om iets anders te ervaren dan dat we de draad kwijt raken.

Om IN een vergadering te kunnen benoemen wat er speelt in plaats van NADERHAND te balen dat we ons hebben laten overvallen door wat er gebeurde.

Om een alternatief te vinden voor uit onze slof schieten, bevriezen of dicht te klappen. Om meer ontspannen een gesprek in te gaan. 

Terug naar Judith.

Ik fietste, zag onderweg deze hond en móest gewoon even stoppen om het tafereel gade te slaan. De eigenaresse (zo heet dat, leerde ik van ‘mijn’ dierenarts) vond het prima dat ik een foto van haar hond Judith zou maken. Aan Judith zelf heeft onze wetgever geen portretrecht toegekend.

De grootste uitdaging was’ , zo beantwoordde de eigenaresse mijn vraag, ‘het leren om de bril op te hebben. En sinds Judith DIT heeft geleerd, zit ze er relaxed bij.’

Judith

Als Judith DIT kan leren dan kunnen wij ondernemers het ook. Met hulp als het niet vanzelf gaat. Want soms heb je een ander nodig om het te ontdekken.

Zoals de ondernemer, type techneut met een idee met groeipotentieel van heb ik jou daar, die aan me vertelde:

‘Door jouw begeleiding merk ik dat ik het WEL anders kan doen’.

In een individuele workshop zij we ingegaan op waar hij vastliep. De tips die ik hem heb gegeven had hij opgepakt. Zijn ogen straalden. Nu vroeg ik hem:

‘Ben je er klaar voor, om met je businessplan te beginnen?’

Het enthousiasme waarmee hij even later over zijn ideeën vertelde zal ik niet gauw vergeten.

Prompt was er meer energie. En zin om zijn idee uit te werken, impact te creëren, er een boterham mee te verdienen, de rust hebben om iets leuks te doen.

Na ons gesprek zou hij aan de slag gaan met zijn businessplan. Waarschijnlijk met zijn accountant. En zijn vraag was of we dat de volgende keer konden bespreken.

Hij vroeg of ik daarbij een gids wil zijn vanuit mijn expertise als jurist. Of ik met hem mee wil kijken naar wie of wat hij verder nodig heeft. En dat daaraan mogelijk ook een fiscaal adviseur, een advocaat, een notaris of iemand anders te pas zou komen, ja dat snapte hij wel. 

En of ik hem wil helpen bij het voorbereiden van gesprekken zodat zijn wensen genoeg ruimte krijgen als hij met zakenpartners en misschien een financier of investeerder om de tafel gaat.

Tuurlijk.

Wil je ook met mij werken?

PS. Ik was aan het fietsen in Groningen tijdens mijn verblijf voor de opleiding systemisch werken en familieopstellingen. Wat ik van Bibi Schreuder en Jan Jacob Stam leerde integreer ik in mijn werk als coachend jurist. Precies zoveel als voor een oplossingsrichting in jouw vraagstuk dienend is.