www.financiereninbalans.nl | Anke Kootstra | Is wat creatief lijkt doelloos? Voelt wat er energiek uitziet aan als onrust? Geef je ideeen een duidelijke richting

Zo vond Willem zijn creativiteit terug in de veelheid van zijn ideeën.

Toen Willem vastliep in een veelheid van ideeën was zijn eerste stap om pas op de plaats te maken: hij besloot om beslissingen niet overhaast te nemen.

Hieronder lees je wat Willem nog meer deed en daarmee rust terugvond in zijn creativiteit.

1. Hij onderzocht wat hij voelt.

Willem merkte dat zijn keelgebied gespannen was. ‘Het is iets anders dan keelpijn’, zei hij, ‘en ik ben niet verkouden. Mijn keel voelt dichtgeknepen aan. Een gek gevoel eigenlijk.’

Begin zoals Willem met het onderzoeken welk gevoel je waarneemt in of aan je lichaam.

2. Hij onderzocht of hij dat gevoel herkent uit eerdere momenten in zijn leven.

Het was even stil. Toen hij vervolgens zei: ‘Wacht even, het gevoel in mijn keelgebied komt me bekend voor’ veranderde zijn gezicht. En hij begon te vertellen.  Hij was dit vaker tegengekomen, vertelde hij, vroeger in het bedrijf van zijn familie en later als directeur en mede-eigenaar. Waar en hoe in zijn leven creativiteit geblokkeerd raakte.

Dit is wat hij zei: ‘Gelukkig ken ik in mijn leven wij-mensen. Ook in de sport. En toch: ik (Willem) ben teveel ikken tegengekomen. En die ikken zeggen tegen mij: onafhankelijk van wat jij (Willem) wilt, ik heb toch de zeggenschap. Er speelt iets met macht.’

Begin zoals Willem met het onderzoeken van het gevoel dat hij ervaart als startpunt voor een veranderingsproces.

3. Hij onderzocht of zijn gevoel hem óók vertelt: ‘Het is genoeg geweest’.

Een verandering start met het stellen van een grens. Van binnen, misschien zonder dat iemand anders dat aan je kan zien of horen. Misschien gaat het over twijfelen, dralen, dichtklappen, jezelf iets anders horen zeggen of doen dat je bedoelt. Op je werk, thuis of ergens anders.

Test of je gevoel jou óók vertelt, diep van binnen: ‘Het is genoeg geweest’.

4. Hij sprak zichzelf toe.

Een ferm ‘Het is genoeg geweest’, innerlijk of hardop uitgesproken, is een manier om een krachtig startpunt voor verandering te markeren. Maak je geen zorgen als je op dit moment nog niet kunt vertellen wat ‘het’ precies is.

In de woorden van Willem klonk het zo: ‘Ik merk dat ik er echt klaar mee ben. Ik wil het echt anders, al weet ik niet hoe’.

Test of je iets anders voelt bij de zin ‘Het is genoeg geweest’, innerlijk gevoeld of hardop uitgesproken.

5. Hij stond zichzelf toe om zich kwetsbaar op te stellen.

Echt aandacht besteden aan je gevoelens is eigenlijk kwetsbaarheid toelaten, zei Willem. En voor Willem was het wennen om zijn kwetsbaarheid toe te laten, vertelde hij. Hij hééft wel gevoel, zei hij. Toen hij vertelde over de fijngevoeligheid van zijn dochter en hoe ze op hem lijkt straalde hij. Waar zijn werk vraagt om stevig leiderschap is het een ander verhaal. Waar kwetsbaarheid te zien of te horen is, lijkt leiderschap te vertrekken, zei hij eerst.

Nu weet Willem hoe het toelaten van kwetsbaarheid hem versterkt in zijn leiderschap.

Neem één actie die erop gericht is om meer in contact te zijn met je gevoelens en merk het verschil.

En als dat bij jouzelf of anderen nog even onopgemerkt blijft, dan is dat niet raar.

Het gaat werken, succes verzekerd.

Willem verwoordde het zo: ‘Doordat ik het besluit nam om een frisse blik en een andere kijk van buiten toe te laten, merkte ik dat het delen met een ander mij vrijheid oplevert en dat mijn gevoel van autonomie is toegenomen.’

Wil je ook leren hoe je meer jezelf kunt zijn? Ontdek het in een individueel coachingsgesprek.

www.financiereninbalans.nl | Anke Kootstra | Creativiteit ontstaat als je intelligentie plezier heeft - Albert Einstein