7 Tips tegen koudwatervrees bij bedrijfsfinanciering

21-12-2014

Stel je wilt een bedrijfsfinanciering. Een bedrijfsfinanciering waarbij iemand aan jou geld uitleent. ‘Old school’ via – meestal – de bank. Of ‘new school’ via crowdfunding of een kredietunie.

Laten we eerlijk zijn. Is bedrijfsfinanciering één van de moeilijkste aspecten in je ondernemerschap?image Om een financier te vinden én te houden op een manier dat het je balans versterkt terwijl jij jezelf niet verliest?

Dat dacht ik al.

Want wat is er frustrerender dan koudwatervrees bij bedrijfsfinanciering?

Met bijvoorbeeld als gevolg dat een financier (alsnog) afziet van kredietverlening of verhoogde (rente-) opslagen bedingt en/of andere kredietvoorwaarden aanscherpt, of zekerheidsrechten uitbreidt.

En dan net op een moment dat het spannend voor je is. Bijvoorbeeld als je een bedrijf wilt kopen, je voor een herstructurering staat, je nu echt die groeikansen wilt pakken. Zomaar wat voorbeelden.

Daarom deel ik hier 7 tips met je.

  1. Is (het management in) je organisatie vaardig om een financiering aan te trekken?
    Kunnen de sleutelpersonen vanuit hun functie in volle omvang de veranderingen overzien die het aantrekken van een financiering mogelijk heeft?
  2. Ben je genoeg voorbereid als er een businessplan en een gesprek is om te overtuigen?
    Voor een eerste indruk krijg je meestal geen tweede kans. Met financieren is het niet anders. Ken je de juridische risico’s in je organisatie en bedrijfsvoering vanuit het perspectief van een financier? Scoor punten door te laten merken dat jij deze risico’s ook opmerkt (en adresseert). 
  3. Doe je aan ‘reversed accountmanagement’?
    Ofwel: Geef vanaf het eerste contact sturing aan de opbouw van je eigen dossier. Ken het verschil tussen het opbouwen van een kredietdossier en het ontstaan van een hoofdpijndossier.
  4. Durf je te onderhandelen?
    Bij een aanvraag is ‘groen licht’ voor een bepaald bedrag vaak waarop de focus ligt. Maar verdiep je ook in de kleine letters en – hoogstwaarschijnlijk – zekerheden. Houd in je achterhoofd dat er mogelijk meer onderhandelbaar is dan je denkt. Het hóeft niet zo te zijn dat je ‘tekent bij het kruisje’.
  5. Let je ook zélf op de interactie tussen fiscale impact en bedrijfsfinanciering?
    Want ben je van plan een fiscaal aantrekkelijke transactie aan te gaan, op eigen initiatief of dat van je fiscaal adviseur of accountant? Bekijk dan of de fiscale voordelen opwegen tegen de gevolgen voor je bedrijfsfinanciering.
  6. Ben je als koper van plan de aankoop van een bedrijf (gedeeltelijk) te financieren met een externe (bank-)financiering?
    Zorg ervoor dat de afspraken die je met de verkoper maakt in lijn zijn met de afspraken die je met je financier maakt en omgekeerd. We hebben het er al eens eerder over gehad, lees Overnamefinanciering. Als je één beding kiest… 
  7. En ben je van plan te gaan herstructureren, BV’s om te hangen in je groep?
    Check je kredietdocumentatie op relevante bepalingen zodat je voorkomt dat kleine letters uit de kredietdocumentatie onbedoeld grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan financiële ratio’s en wijzigingen op aandeelhoudersniveau.

imageKun je hulp gebruiken bij het uitstippelen van jouw route?

Kijk dan of je met me wilt werken.