Hoe je (bijna) altijd voorbij dat ‘we moeten praten over geld maar het gaat niet over geld’ gevoel kunt komen.

11-06-2015

Hoe je bijna altijd voorbij dat we moeten praten over geld maar het gaat niet over geld gevoel kunt komen

Ken je dat: een gesprek komt er niet of het komt er wel maar het loopt vast omdat je het gevoel hebt dat jullie moeten praten over geld, maar dat het eigenlijk helemaal niet over geld gaat?

Misschien gaat het bij jou over samenwerken met een zakenpartner(s), een groeiplan, aandelenparticipatie of bedrijfsopvolging in het bedrijf of de praktijk waarin je je ziel hebt gelegd of wilt gaan leggen.

Of over lenen, vermogensplanning, een overlijden of de start of het einde van een relatie.

Mogelijk hoor je je adviseur zeggen dat het financiële voordelen oplevert als je zus of zo doet.

Ondanks goede wil kan de zonnige stemming verdwijnen

En hoe je ook van goede wil bent, een gevoel van ‘we moeten praten over geld maar het gaat niet over geld’ kan de zonnige stemming in jullie gesprek, dialoog of onderhandeling doen verdwijnen.

Ik spreek ze geregeld: startende en doorgewinterde ondernemers, soms ook hun partners.
Ieder met hun eigen verhaal.

Stuk voor stuk bijzondere mensen. Slim, prima functionerend, liefdevol, met humor.

En op hun eigen manier kennen ze allemaal dat ‘we moeten praten over geld maar het gaat niet over geld’ gevoel.

Tussen zeggen, innerlijk voelen en doen is een kloof te overbruggen.

Ondernemers vertrouwen me vaak toe dat een kloof tussen zeggen, innerlijk voelen en doen voor hen niet eenvoudig te overbruggen is.

Gevoelens ‘er laten zijn’ tijdens een gesprek valt niet altijd mee, om wat voor reden dan ook.

Misschien herken je dat je praat en doet alsof alles normaal verloopt terwijl er innerlijk gevoelens zijn om mee te dealen. Of je zegt liever niets dan iets verkeerds. Of je hoort jezelf iets zeggen dat je niet bedoelt.

Ondernemers weten best dat er soms water bij de wijn moet.

Maar soms brengt kiezen mee dat je jezelf te groot of te klein voelt worden ten opzichte van iets of iemand anders. Je voelt dat je er niet (meer) bij hoort. Of je voelt ontrouw aan iets of iemand als je je keuze doorzet.

Gevoelens en hun boodschappen willen worden waargenomen.

De sleutel is om de boodschap van gevoelens bij onszelf en bij anderen te leren verstaan en ons vanuit inzichten hierin laten leiden bij het maken van strategische keuzes.

Met Financieren in BALANS Meer Cash Meer Flow ® leer je de boodschap van gevoelens te verstaan, jezelf te kunnen blijven in je gesprek, dialoog of onderhandeling terwijl je krachtig keuzes maakt, ook als het financieel-juridisch en/of emotioneel complex is.

Hoe beter je boodschappen je verstaat, des te meer kans op resultaat terwijl je in contact blijft met jezelf en met anderen.

Boodschappen van verlangens ontdekken ligt aan de basis van een succesvol gesprek, dialoog of onderhandeling. Zonder het vermogen om (onzichtbare) boodschappen te verstaan mis je kansen om resultaten te behalen terwijl je in contact bent met jezelf en anderen.
Hoe beter je dit proces onder de knie hebt des te meer kans op succes.

Lees hier een verhaal over terugkeer van levenslicht nadat echtscheiding onafwendbaar was en het met het afhandelen daarvan muurvast had gezeten in een familiebedrijf. Over out of the box denken. Over overzicht in het speelveld van financiers en andere stakeholders.
En in dit verhaal lees je hoe een groeiplan een boost kreeg.

Het stilstaan bij (verborgen) boodschappen van gevoelens is niet hetzelfde als een watje zijn of vanuit je hoofd een doel stellen.

Start met de focus op wat je gevoel jou wil vertellen.

Daarmee ban je het ‘we moeten praten over geld maar het gaat niet over geld’ gevoel uit je leven en maak je een stevige bedding voor een nieuwe impuls voor resultaat terwijl je in contact blijft met jezelf en met anderen.

Misschien is je eerste stap kleiner dan je denkt.

Kijk nu eens naar jouw eigen situatie wanneer je de laatste tijd het gevoel hebt dat je moet praten over geld maar dat het ergens anders over gaat? Wat heeft dat gevoel jou te vertellen?

Soms helpt het al om er eens rustig voor te gaan zitten.

En als het jouw tijd is om een strategie te maken vanuit de boodschappen van gevoelens, en je kunt hierbij hulp gebruiken, neem dan vooral contact met me op.